There was an error in this gadget

Saturday, October 2, 2010

Minyak Tanak

Td siang i masak minyak tanak, with the help of my mother in law (MIL)..for those yg x tau minyak tanak ni apa, minyak ni adalah santan kelapa yg biasa kita guna utk masak kari ker aper ker kn, dimasak smpai pecah minyak dia..

ingat kan susah la sgt nk wat..tp senang jer..just make sure bukak api yg pelan la n kena slalu kacau,so dat santan tuh x berkerak or hangit..cuma dia mkn masa la nk wat kn..ni pn amik masa dekat 2 jam utk siap..

kitorg x wat byk pn..guna 2 biji kelapa jer..MIL x larat nk belah kelapa byk2..nk harap hubby n i..ehmm......baik pi kedai bli santan 5 hengget..settle..hehe..


ni la sepanjang proses tuh...


baru masuk dlm kuali..santan pekat..
 lepas 1 jam...

dh nmpk kn minyak dia...tp kena masak lg ni..

lepas 1 jam setengah rasa nyer ni..time ni kena always kacau so dat dia x berkerak or melekat kt kuali..

dh nk siap..tp "taik minyak" (da white color thing yg ketul2 tu) kena dimasak smpai jd brown color


the finale.....
siap..biar sejuk kejap n angkat tapis "taik minyak" dia buang..







ni la minyak tuh...sikit jer kn..tp cukup la..wangi tau bau dia..xder la wngi mcm perfume DKNY tuh..tp ok la..
minyak tanak ni guna utk nk wat minyak selusuh, ada yg guna minyak ada yg guna air..sebagai ikhtiar la utk mudah kan proses bersalin..ni petua org tua2 la kn..kita ikutkn jer la..minyak ni kena bg kt ustaz2 or org alim utk baca ayat2 yg tertentu (ayat Quran la),tp kalu hubby sendiri bleh wat kn lg bagus..lg berkat org kata..lepas tuh guna la masa dh dekat nk bersalin nnt..sama ada nk mkn (satu sudu jer sekali mkn, nk telan suma muntah mampus..) or sapu kt perut ke arah menurun ke bawah..anyway thanks yer mak(MIL) for da santan..moga berkat la kn n dipermudahkan segala nyer nnt..


Menurut Ustaz Zakaria Muhamad, bacaan doa air selusuh ialah:
  1. Surah al-insyiqaaq (سورة الانشقاق‎) ayat 1-5. Bacakan kepada minyak (di dalam bekas).
  2. atau bacakan ayat qursi (آية الكرسي).
(tp rasa nyer cm ada byk cara la nk wat dia..ada mcm2 ayat yg bleh dibaca..cari la sendiri kt cik google yer..)

** my MIL ckp kn..dulu2 org rajin la wat minyak tanak ni utk guna wat minyak masak kalu x silap..n the "taik minyak" diorg x buang..bnda tuh bleh mkn..mkn mcm tuh jer la..mcm ratah2..tp td i x der plak terasa nk rasa..hehe..

Friday, October 1, 2010

Supper at MCD 2

tiba2 jd rajin plak nk upload picture kt MCD tu..x byk pn gmbr..

my hubby choice..double cheese burger..


this is mine..filet-o-fish, sundae choc n apple pie..n da fries of coz..


birthday girl la konon.. :P




gmbr ni jer yg ada..sory la xde gmbr yg lain2 n gmbr ber dua..coz org mmg crazy pack kt MCD mlm smlm..nk bli mkn jer pn setengah jam beratur kt kaunter..mmg ramai..tp yg x puas ati tuh,dh nmpk ramai org kaunter yg bukak cuma dua ja even ada 4 kaunter kot kt situ..x ckup pekerja ker..??amik la pekerja lg kalu dh tau x ckup, ramai budak2 muda yg dok lepak saja tuh kn..(cewah..ckp mcm dh tua plak..veteran dh ker..haha)

Supper at MCD..

erm..last nite pegi dinner kt mcd..ok la kn than nothing..huhu..at least dia ingt gak nk bwk g mkn..tp kn bab2 nk g romantik dinner ker or something like dat my hubby ni mmg failed btol la..FAILED...hehehe..

ptg tuh dia ada tnya nk g dinner mana mlm ni,"ayg nk mkn apa ckp la abg bwk pi kt mana pn x pa"....n i pn ckp la.."x best la kalu ayg yg plan..abg jer la yg plan suma.."suprise me la konon nyer..haha..last2 awal tuh mkn nasi kt umah n kira supper la kt MCD Seberang Jaya..hadoi...laki aku ni kn..next2 time x leh dh ckp nk suruh dier jer yg plan..kena atur sndiri nih..hehe..xper la..what so ever ayg syg abg sgt2..

pic last nite besok la erk i upload..malas nk cari adapter or card reader ni..actually malas nk bgun dari couch nih dh..hehe..makin berat plak rasa my tummy nih..bila la baby nk kuar nih..mummy n baba so excited already la syg..huhu..