There was an error in this gadget

Saturday, October 2, 2010

Minyak Tanak

Td siang i masak minyak tanak, with the help of my mother in law (MIL)..for those yg x tau minyak tanak ni apa, minyak ni adalah santan kelapa yg biasa kita guna utk masak kari ker aper ker kn, dimasak smpai pecah minyak dia..

ingat kan susah la sgt nk wat..tp senang jer..just make sure bukak api yg pelan la n kena slalu kacau,so dat santan tuh x berkerak or hangit..cuma dia mkn masa la nk wat kn..ni pn amik masa dekat 2 jam utk siap..

kitorg x wat byk pn..guna 2 biji kelapa jer..MIL x larat nk belah kelapa byk2..nk harap hubby n i..ehmm......baik pi kedai bli santan 5 hengget..settle..hehe..


ni la sepanjang proses tuh...


baru masuk dlm kuali..santan pekat..
 lepas 1 jam...

dh nmpk kn minyak dia...tp kena masak lg ni..

lepas 1 jam setengah rasa nyer ni..time ni kena always kacau so dat dia x berkerak or melekat kt kuali..

dh nk siap..tp "taik minyak" (da white color thing yg ketul2 tu) kena dimasak smpai jd brown color


the finale.....
siap..biar sejuk kejap n angkat tapis "taik minyak" dia buang..







ni la minyak tuh...sikit jer kn..tp cukup la..wangi tau bau dia..xder la wngi mcm perfume DKNY tuh..tp ok la..
minyak tanak ni guna utk nk wat minyak selusuh, ada yg guna minyak ada yg guna air..sebagai ikhtiar la utk mudah kan proses bersalin..ni petua org tua2 la kn..kita ikutkn jer la..minyak ni kena bg kt ustaz2 or org alim utk baca ayat2 yg tertentu (ayat Quran la),tp kalu hubby sendiri bleh wat kn lg bagus..lg berkat org kata..lepas tuh guna la masa dh dekat nk bersalin nnt..sama ada nk mkn (satu sudu jer sekali mkn, nk telan suma muntah mampus..) or sapu kt perut ke arah menurun ke bawah..anyway thanks yer mak(MIL) for da santan..moga berkat la kn n dipermudahkan segala nyer nnt..


Menurut Ustaz Zakaria Muhamad, bacaan doa air selusuh ialah:
  1. Surah al-insyiqaaq (سورة الانشقاق‎) ayat 1-5. Bacakan kepada minyak (di dalam bekas).
  2. atau bacakan ayat qursi (آية الكرسي).
(tp rasa nyer cm ada byk cara la nk wat dia..ada mcm2 ayat yg bleh dibaca..cari la sendiri kt cik google yer..)

** my MIL ckp kn..dulu2 org rajin la wat minyak tanak ni utk guna wat minyak masak kalu x silap..n the "taik minyak" diorg x buang..bnda tuh bleh mkn..mkn mcm tuh jer la..mcm ratah2..tp td i x der plak terasa nk rasa..hehe..

1 comment: